Nieuws

We hebben inmiddels de sleutel van onze nieuwe woning gekregen aan de Dr. Baptiststraat. Later in het najaar is de planning om onze winkel te verhuizen naar deze nieuwe locatie!

Donderdag 12 maart 2020 thema-avond Italië!

Voor de liefhebbers van dit fantastische wijnland hebben we weer een thema-avond op de agenda staan!

Bezoek aan Spanje & Bourgogne

Eind april 2019 hebben we weer trouw de Bourgogne bezocht en het was mooi om alle wijngaarden langzaam te zien ontluiken. Inmiddels weer terug in Nederland om zaterdag weer present in de wijnwinkel te staan.

Begin mei 2019 ben ik weer op zoek gegaan naar nieuwe pareltjes voor ons assortiment. Deze keer bezocht ik het Spaanse Ciudad Real om op de wijnbeurs Fenavin weer wat moois te vinden. We hebben al een mooi assortiment Spaanse wijnen maar op dit moment importeren we nog niet direct uit Spanje, maar na deze trip lijkt daar weleens verandering in te komen. We houden u op de hoogte!

 

Megense wijnkenner Evert Oele (74) overleden

MEGEN – Evert Oele, een liefhebber, kenner en verkoper van wijn, is donderdag 23 augustus 2018 op 74-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker.

De in Haarlem geboren Oele belandde eind jaren zestig in Megen door zijn werk voor de Osse Drukkerij Van Loosbroek. Een ernstig auto-ongeluk in België stuurde zijn leven al snel in een nieuwe richting. Tijdens de revalidatie raakte hij samen met zijn vrouw Diny in de ban van wijn. Een liefde die nooit meer overging. De twee voerden van 1976 tot 1982 een wijnzaak in de Houtstraat in Oss en openden in die periode een tweede winkel op de Megense keien. Zoon Eelco runt die zaak nu samen met zijn moeder.

Vinologen-echtpaar

Diny en Evert Oele groeiden dankzij hun passie uit tot het eerste vinologen-echtpaar van Nederland. Hij ging nog verder en schopte het in zijn geliefde Frankrijk tot oenoloog; een specialist in de biochemische aspecten van wijn maken. Met veel humor bracht Megenaar Evert Oele zijn grenzeloze kennis over tijdens de vele cursussen en proeverijen die hij gaf, en de talloze flessen die hij verkocht. Zo verwierf hij binnen en buiten het stadje bekendheid. Mede dankzij het ooglapje, dat hij na het zware ongeval bleef dragen tegen dubbelzien.

Op vrijdag 18 mei 2018 staat een thema-avond  whisky tasting met Jock Shaw gepland daar zijn nog plaatsen voor vrij.

Deze avond vertelt Jock Shaw u alles over whisky en zullen we daarnaast ook nog een aantal whisky”s mogen proeven. Jock is geboren in Paisley vlakbij Glasgow en heeft de whisky met de paplepel binnengekregen. Bezocht veel distilleerderijen en heeft ook heel wat whisky”s geproefd en kennis daar over vergaard. Nu komt hij speciaal naar Oele in Megen om daar de whisky liefhebbers ook wat van zijn enthousiasme door te geven zodat ook heel Megen en omgeving verliefd wordt op deze spannende drank.

Wilt u iets meer weten over deze fantastische drank, Jock zal u op zijn eigen wijze meenemen op deze reis door de Schotse hooglanden, eilanden en vele andere whisky-streken.

Wilt u op een leuke manier genieten van whisky, moet u hier zeker bij zijn!

De kosten voor deze whisky tasting avond van 18 mei bedragen € 30,- p.p.

Er zijn weer diverse thema avonden gepland voor 2018 ie verder “cursussen” & “proeverijen”

Zaterdag 10 september 2016 tuinproeverij.

Zaterdagmiddag bent u weer van harte welkom in onze proeftuin tussen 14.00 en 18.00 uur om weer een diversiteit aan wijnen te proeven. Tevens vinden dan de Open monumentendagen plaats in Megen, een mooi moment om een bezoekje aan Megen te combineren. zie verder proeverijen

Nieuwe Thema-avonden gepland in 2016!

Vrijdagavond 30 september nemen we Italië onder de loep en vrijdag 11 november is Spanje aan de beurt. We hebben beide avinden nog plaats, dus schrijf u nu alvast in! (Verder zie cursussen)

Geslaagde proefavond met collega’s uit Brabant.

Afgelopen woensdagavond hebben we weer een geslaagde proefavond met collega’s gehad, iets wat we maandelijks organiseren. Deze keer waren we bij Anton Belgers in Mariaheide uitgenodigd. Daar hielden we een blindproeverij met onder meer 3 flessen van Trimbach uit de Elzas (Muscat, Pinot blanc en Pinot Gris) en daarnaast 3 maal de Argentijnse Malbec maar op diverse manieren opgevoed.  (met en zonder hout)

Vantevoren kregen we nog een Malvasia van Lanzarotte te proeven die zijn zoon van vakantie had meegenomen. Erg leuk om deze wijn een keertje te kunnen proeven en deze was ook nog eens best lekker.

De foto van deze wijngaarden wil ik jullie toch niet graag ontzeggen. Een fantastisch gezicht en deed me denken aan de wijngaarden op de flanken van de Etna en de Stromboli.

 

Lanzarotte

Chateau Les hommes de Cheval Blanc weer in Megen gearriveerd.

 

zojuist gearriveerd! Chateau les hommes de cheval blanc

zojuist gearriveerd! Chateau les hommes de cheval blanc

Het was alweer zo’n tien jaar geleden dat Pascal Champion in Megen was geweest maar hij was ons nog niet vergeten! Afgelopen week belde hij op dat hij weer richting Nederland kwam en vroeg of hij weer wat wijn bij ons kon afleveren. Aangezien we nog een plaatsje in de kelder vrij hadden en we zijn heerlijke wijnen nog niet vergeten waren was hij uiteraard van harte welkom. Vandaag stond hij dan ook voor de deur met twee overheerlijke wijnen. De Côtes de Bourg cuvée original van 2010 die voor 95 % uit Merlot en 5 % Cabernet Sauvignon bestaat. Daarnaast hebben we de Côtes de Bourg  “cuvée classic” uit 2011 mogen proeven die voor 70 % uit Merlot en 30 % Cabernet Sauvignon bestaat. Leuk om deze twee wijnen weer aan ons assortiment toe te voegen. Helaas heeft Pascal geen Côtes de Blaye meer aangezien die wijngaarden bij de erfenis terecht zijn gekomen bij de schoonzus die deze wijngaarden inmiddels al ook weer verkocht heeft. :(.

Aangezien ik nog enkele flessen Cabernet prestige 2002 bij ons in de kelder had liggen leek het ons leuk om deze wijn samen met Pascal en mijn ouders te proeven om te kijken of hij de tand der tijds had doorstaan. We hadden toch een beetje angst of de wijn al niet om zou zijn, toch alweer 12 jaar oud, maar we werden juist heel positief verrast, het bleek een heerlijke wijn te zijn. Ik ben dus bang dat de laatste resterende flessen in onze kelder snel verdwenen zullen zijn. Maar gelukkig hebben we dus alweer wat nieuwe jaartallen op voorraad.

Speedweekendje Bourgogne, Cep en Verre Nolay

Begin augustus zijn Ada en ik naar de Bourgogne afgereisd waar we een kort weekendje de wijn weer zijn ingedoken. Onder meer met zijn tweetjes op de fiets vanuit Viecourt naar Santenay gereden waar een flinke slang ons fietspad kruiste. Dat was even schrikken dus maar wel erg indrukwekkend.

Een dagje daarvoor waren Ada en ik eerst op de fiets naar een rommelmarktje in Créot gefietst waar ik onder meer een wijnkan met opdruk Beaujolais (Hoe die hier kwam ??) op de kop tikte die binnenkort in onze etalage valt te bewonderen. Verder een mooi schaakbord zodat ik in Nederland de strijd aan kan gaan met mijn kleine neefje Jorg. Vervolgens zijn we naar Nolay gefietst waar Cep en verre was georganiseerd. Hetzelfde principe als in Couchois alleen iets commerciëler en meer op toeristen gericht waardoor ook minder gezellig. Ook hier voor 4 euro een glas waar je alle wijnen voor kunt proeven. Wel een mooi marktje erbij met allemaal ambachtslieden die er de mooiste creaties tentoonstelden. Vakmanschap met echt diverse vormen van creativiteit. We hebben ook hier wat wijnen geproefd en onder meer de Bourgogne rosé en Santenay blanc van Claude Nouveau. Heerlijke wijnen en een pareltje uit deze regio. Claude was zelf niet aanwezig maar wel zijn schoonzoon die het meeste werk in de wijngaard verricht, dus dat was leuk om hem te hebben ontmoet. Op de foto ziet u mij terwijl een tonnelier liet zien op welke wijzen de wijnvaten worden gemaakt. Erg leuk om zoiets een keer in de praktijk te hebben gezien.

Tonnelier aan het werk

Ronde du Couchois, nieuwe ontdekkingen

in Couchois!

Dit wijngebied in de Bourgogne is wat minder bekend maar ligt vlakbij het huisje van mijn ouders. Toen er dus een ronde du Couchois werd georganiseerd was de familie Oele snel van de partij. Moeders was de klos want die was gebombardeerd tot onze chauffeuse waardoor Evert, Ada en ik vrij spel hadden. Het viel ons ook al op dat er zich erg weinig spuugemmers bij de wijnboeren bevonden. Er waren in totaal 20 wijnboeren die mee deden aan deze ronde en betekent dat je voor 4 euro een glas koopt waarna je bij al deze boeren ter plekken hun wijnen kan proeven. We begonnen in het plaatsje Dracy les Couches waar we 3 wijnboeren hebben bezocht. we starten met hoge verwachtingen bij domaine Demontmerot maar werden daar toch een beetje teleurgesteld. Mijn vader had eerder dit jaar daar samen met schoonzoon Raymond  al wat wijnen geproefd en een heerlijke Pinot Noir van 2011 meegenomen die we toen met onze proefgroep geproefd en beoordeeld hebben. Een hele mooie wijn voor relatief weinig geld. Deze keer proefden we een fles van 2012 aangezien die van 2011 inmiddels al allemaal uit zijn kelder waren verdwenen. Het blijkt dat 2012 hier toch wat tegenvalt in vergelijking met 2011. Na deze toch wat lichte teleurstelling zijn we verder gaan proeven domaine du Château Miraudet (redelijke wijnen) en vervolgens naar Jean-Philippe Lebault. Deze toch al iets wat grotere wijnboer werkt samen met zijn broer en schotelde ons verschillende lekkere wijnen voor. Zo was Ada helemaal gelukkig met de Bourgogne Alligoté en verder was ik erg in mijn sas met de Bourgogne blanc, Côtes du Couchois (2011) en ook een Santenay rouge. Ik heb enkele wijnen mee naar Nederland genomen die ik nog een keer onder andere omstandigheden wil proeven maar als ze dan weer goed bevallen zou het kunnen zijn dat we een nieuw wijnhuis/leverancier in de Bourgogne hebben genaamd “La Glycine blanche” 🙂 .

Vervolgens zijn we nog naar enkele boeren in de plaatsjes Couches en Saint-Maurice-les-Couches geweest maar ondanks dat het heel leuke boeren waren hebben de wijnen ons niet zo kunnen bekoren als die van familie Lebeault. We sloten af bij domaine de la tour Bajole (waar we in het verleden wijnen van hebben geïmporteerd) en na het het verorberen van wat wijngaardslakken werd een leuk dagje Côte du Couchois afgesloten.

 

In de wijngaard Cote de Couchois

Bezoek aan Friuli (Livon & Zorzon) zeer geslaagd!

Eind mei ben ik met Ada na een paar daagjes romantisch Venetië doorgereden naar Friuli. Één van de mooiste wijngebieden van Italië en zeker wat witte wijn betreft. Eerst zijn we naar Livon wines gereden waar we een mooie uitleg kregen over deze winery waarna we een rondrit door dit fantastisch mooie gebied kregen en uitleg over de percelen die Livon wines tot de hare mag rekenen. Verder ook wat wijngaarden van Villa Chiopris bezocht en ook uitleg gekregen over de wijngaarden in Toscane (Borgo Salcetino) en Umbrië (Fattoria Colsanto). Deze familie heeft in verschillende gebieden wijngaarden en dit vormt voor mij een mooie combinatie om uit al deze streken verschillende wijnen te kunnen importeren.

Na het bezoek aan Livon zijn we doorgereden naar Zorzon, waar we weer een rondleiding door deze relatief kleine winery met 8 hectares wijngaard kregen. Met trots werd door Petra & Giorgio uitgelegd hoe alles werkte en hoeze tot zo’n mooi resultaat zijn gekomen. Ook hier weer een rondleiding door het gebied waarbij we onder meer een stuk door Slovenie zijn gereden wat op een steenworp afstand ligt. Mooi om te zien hoe de verschillende invloeden uit Duitsland/Oostenrijk, Oost-europa, Frankrijk en Italie deze streek en haar wijnen gevormd hebben. De Merlot en Friulano moet u zeker eens geproefd hebben. Vervolgens de Pinot Grigio, Sauvignon blanc, Malvasia en Cabernet Franc en je weet weer wat genieten is!

 

bottelarij Livon wines

bottelarij Livon wines

Uitzicht balkon Zorzon

Villa Chiopris en flinke hagelbui

Zaterdag 13 september tuin/wijnproeverij!

Zaterdag 13 september vindt er weer een proeverij in onze tuin plaats waar u een 20-tal wijnen van ons kosteloos  kunt proeven. U bent welkom tussen 14.00 en 18.00 uur.

Start nieuwe wijncursussen in Megen (bij Oss) in 2014

In oktober start weer een nieuwe wijncursus voor wijnproeven voor beginners waar u alles kunt leren over wijn. Oktober is nog ver weg maar deze beginnerscursus is meestal snel volgeboekt dus mocht u mee willen doen, dan kunt u het beste zich nu al hiervoor opgeven.

Voor meer info zie: wijncursussen

Jean-Luc Merle komt naar Nederland!

Jean-Luc heeft aangegeven om zaterdag 23 november zijn Beaujolais primeur weer persoonlijk te komen presenteren in huize Oele. Naast de Beaujolais primeur zal hij ook diverse andere wijnen uit de Beaujolais presenteren. Verder zullen er diverse andere wijnen uit andere streken op de proeftafel staan. Tussen 14.00 – 18.00 uur bent u van harte welkom. Voor meer info: Zie “proeverijen”.

Zaterdag 14 & zondag 15 september wijnproeverij in onze proeftuin!!!

Wijnworkshop in Gorizia (Italië)

Eind mei ben ik samen met een vijftal mensen die ook actief zijn in de Nederlandse wijnwereld uitgenodigd door de Italiaanse Kamer van Koophandel om te kijken of er zich daar ook interessante wijnen bevinden voor Oele wijnimport. Op dit moment importeren wij nog vnl. uit Frankrijk en hebben nog geen ervaring met directe import uit Italië. We hebben al wijnen uit diverse Italiaanse streken zoals Toscane, Puglia en Veneto. Echter ondanks dat uit de streek Friuli de mooiste witte wijnen uit Italië komen, hebben we maar een zeer beperkt aantal wijnen uit deze regio in ons assortiment. We waren dus zeer geïnteresseerd wat deze streek ons te bieden zou hebben. Op woensdag 22 mei arriveerden we op Treviso airport waarna we met een busje naar Gorizia werden gereden. Daar kregen we een uitleg over het gebied waarna we twee wijnhuizen bezochten te weten Tenuta Villanova en Tenuta Angoris. Dit tweede huis trok al meteen mijn interesse en hebben daar mooie wijnen voor een leuke prijs geproefd. Want weliswaar het gebied heeft enorm veel mooie witte wijnen, helaas zijn ook de prijzen bij sommige wijnboeren er na. Donderdag 23 mei zal ik niet zo snel vergeten! Aangezien de wijnboeren uit deze regio hadden gehoord dat Oele wijnimport wijnen wilde gaan proeven uit deze streek waren er maar liefst 32 wijnboeren die zich hadden opgegeven om hun wijnen aan ons te presenteren! Aangezien de KvK niemand wilde teleurstellen kregen ze allemaal een kans om zich te presenteren aan de familie Oele. Daarbij werd het een soort speed-daten waar eke boer 10 minuten kreeg om zijn wijnen te presenteren en daarbij mochten zij maximaal 3 wijnen laten proeven. Uiteraard speelden sommige wijnboeren hierbij vals en lieten er nog meer proeven. Dus in 4 sessies werden meer dan 100 verschillende wijnen geproefd en bijna allemaal even lekker. Wel was er flink verschil in prijzen waardoor verschillende wijnen al relatief snel afvielen. Die avond hebben we nog heerlijk gegeten en hebben onder meer een echte ouderwetse hammenmaker en ook een ouderwets azijnfabriekje bezocht. Op vrijdag hebben we nog 3 wijnhuizen, te weten Masut da Rive, Ronco del Gelso en Villa Russiz bezocht. Waarna we moe maar voldaan het vliegtuig weer opzochten. De smaakpapillen waren in ieder geval flink op de proef gesteld. Op dit moment ben ik bezig met de uiteindelijke selectie van een nieuwe wijnleverancier en de keuze lijkt te vallen op het wijnhuis Zorzon van Petra Lind en Giorgo Deganis. Maar daar hoop ik jullie binnenkort meer over te vertellen.

Nieuwe wijnen gearriveerd uit Frankrijk!

April 2013

Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat. Onze wijnkelder raakte langzaam aan wat leger, zo waren onze laatste flessen huiswijn al verkocht en ook stond er een leeg schap waar normaal de Beaujolais blanc van Jean-Luc staat te pronken. Dit leverde paniek reacties op bij onze klanten en dus hebben we onze franse wijnvrienden gebeld dat we weer langs zouden komen met een vrachtwagentje om hun lekkerste wijnen mee naar Nederland te nemen. We zijn begonnen bij onze vrienden in de Minervois. Daar hebben we weer enkele heerlijke wijnen meegenomen zoals de Petit Arthur en de Cuvée Alice (witte wijn). Daarna zijn we langs Jean-Luc gereden om daar onder meer de witte parel van de Beaujolais in te laden en tevens hebben we voor het eerst een mousserende rosé van Jean-Luc mogen proeven. Uiteraard hebben we ook daar een paar flesjes van meegenomen. Een aanrader om  het begin van de zomer mee te gaan veren. Bij Claude Nouveau hebben we weer enkele lekkernijen opgepikt waaronder een Bourgogne Aligoté, Maranges en de mooiste wijn mijn inziens; de Santenay blanc “Le Chainey”.  Als laatste zijn we langs Cave de Mazenay gereden om daar onder meer de witte en rode Cuvée Oele in te laden. Het was even sjouwen, maar inmiddels hebben alle wijnen een plekje in onze kelder gevonden, waar ze op uw komst liggen te wachten.

De wijnen van Château Cabezac staan klaar om binnen te worden gezet.

De wijnen van Château Cabezac staan klaar om binnen te worden gezet.

Eerst in de gang en dan naar onze kelder!

Eerst in de gang en dan naar onze kelder!

Beginnerscursus weer gestart!

De beginnerscursus wijnproeven is weer gestart met 21 enthousiaste deelnemers die wat meer over wijnen willen leren. Het was erg gezellig en toch ook nog leerzaam. Mijn ouders legden wat over wijn in het algemeen uit en vervolgens doken we de Elzas in waarbij we een 4-tal heerlijke wijnen van Gustave Lorentz hebben mogen proeven. Te weten: een Pinot blanc, Pinot Gris, Riesling en als afsluiter een heerlijke Gewurztraminer. Bij het blindproeven waren er 6 van de 21 die alle 4 de wijnen op het einde goed geproefd hadden. Onze complimenten aan deze groep!

  

Oele’s Glühwein bij “kerst bij Franciscus” zeer

geliefd!

Afgelopen zondag waren we te gast bij onze buren, de Franciscanen broeders. Daar was een gezellig samenzijn met vele Megenaren om onder meer het kerstspel gespeeld te zien worden door kinderen uit de buurt. Jorg & Fleur speelden ook een rolletje in dit kerstspel. Dit is waarschijnlijk het debuut geweest van een lange carriëre in de filmwereld. De rol van engeltje leuk Fleur op haar lijf geschreven. Maar ook Jorg speelde zijn rol van herder zeer bedreven.

Wij stonden met ons kraampje ook present op deze dag en dit was de eerste keer dat we samenwerkten met Eeterij Op de Poort en het Terras “Effe Zitte”. Leuk om zo met de Megense horeca samen te werken.

Ons pronkstuk was toch wel de glühwein die zoals vanouds weer enorm populair was. Ada stond in de keuken van de Franciscanen de Glühwein te bereiden volgens grootmoeders geheime recept. Met deze heerlijke wijn hielden de vele bezoekers van deze dag zich lekker warm. Het was een zeer geslaagde dag die werd afgesloten met een maaltijd in de refter van de Franciscanen. Hierbij willen wij de Franciscanen nogmaals bedanken voor hun gastvrijheid en is de familie Oele erg blij dat we zo’n leuke en speciale buren hebben!

Proeverij 8 & 9 september gestart, Chateau Cabezac op tijd aanwezig?

De voorbereidingen voor de tuinproeverij zijn inmiddels gestart. We hebben inmiddels een proefpallet besteld bij Chateau Cabezac. Wij hopen deze binnen twee weken te ontvangen, zodat we deze aan u kunnen voorstellen op de proeverij!

Ropiteau

We zijn deze zomer ook bij het bekende wijnhuis Ropiteau in Meursault op bezoek geweest. We hebben enkele wijnen van hen in ons assortiment en waren dus benieuwd of ze daar nog wat lekkers te proeven hadden. We hebben daar onder meer een Volnay op die Ada erg lekker vond. Deze hebben we dan nog één fles meegenomen om ‘s avonds bij de bbq te kunnen proeven met mijn ouders. Verder hadden we onder meer een glaasje Meursault geproefd die ons prima beviel. Toen we hiervan ook een flesje wilde meenemen overtuigde onze gastheer dat wilden we echt iets speciaals proeven een Meursault 1er Cru Perrieres moesten meenemen. Ik liet mij natuurlijk weer iets te snel overhalen, zodat ik even later met een fles van € 48,- de deur uitliep. Ook deze hebben we later in de week samen met mijn ouders geproefd. Behoorlijk veel geld voor een fles wijn, maar dan heb je ook wat! We hebben hierheerlijk van genoten en de laatste druppel uit de fles geperst. Mocht je een keer ruzie hebben met je vrouw of vriendin, dan is het hier weer snel mee goed gemaakt!

Op bezoek in de Beaujolais

Eind juli ben ik samen met mijn ouders & Ada weer even terug geweest in de Beaujolais. Uiteraard zijn we langs Jean-Luc & Christine geweest. We hebben ‘s avonds met zijn allen lekker gegeten aan de oevers van de Saone vlakbij Belleville. De plaatselijke specialiteit daar zijn grenouilles, oftewel kikkerbillen. Aangezien ik niet kon kiezen tussen deze lekkernij en de andere lokale specialiteit genaamd friture. Heeft Diny de gefrituurde visjes besteld zodat ik van beide gerechten kon genieten. Bij dit lekkere eten hebben we een paar lokale Beaujolais geproefd. Smaakten prima hierbij maar de Brouilly misste toch net wat kracht waar het bij de Brouilly van Jean-Luc niet aan ontbreekt. Op de terugweg nog even langs de Mc Do in Bellevile gereden waar Julia, de jongste dochter van Jean-Luc werkt om haar nog even te kunnen begroeten. (Toch een beetje mijn kleine halfzusje.) Haar grotere zus Carole zit op dit moment in de USA, dus dat was net iets te ver om langs te rijden. Het was een fantastisch uitzicht bij dit restaurant en zeker een aanrader. Ook de eigenaar was erg vriendelijk & gezellig. Een leuke avond gehad, gezellig bijgekletst en daarna weer terug naar de Bourgogne gereden.

Op bezoek bij Claude Nouveau in de Bourgogne. 

In juli hebben we weer een kort tripje gemaakt naar de Bourgogne waar we onze trouwe leverancier van onder meer de Santenay Blanc hebben bezocht. We hebben onder meer een flesje Bourgogne rosé & flesje Bourgogne Alligoté meegenomen om te proeven. Om eerlijk te zijn viel de Bourgogne Alligoté ons een beetje tegen, maar dit is dan ook een druif die bij de familie Oele niet hoog op het verlanglijstje staat. De Bourgogne rosé smaakte in ieder geval een stuk beter en de nieuwe bestelling kan hij binnenkort weer ontvangen. Nu vernam ik al dat ze niet zoveel flesjes rosé meer hebben liggen, dus ben ik bang voor de fransen dat de laatste flesjes rosé binnenkort hun weg naar Nederland weten te vinden.  Verder begreep ik dat 2012 een zwaar jaar voor de wijnboeren dreigt te worden. Er is tot nu toe teveel regen gevallen wat onder meer leidt tot veel ziektes en waarschijnlijk een beperkte oogst in september. Nu maar hopen op een droge oogstmaand, dit kan nl. nog erg veel invloed hebben op het eindresultaat van de wijnen.

Mei, Zuid-Afrika

In Mei ben ik samen met Ada naar Zuid-Afrika gegaan om samen van dit mooie land te kunnen genieten. We waren door mijn werkgever uitgenodigd om daar samen met 800 collega’s !! het 75 jarig bestaan van het moederbedrijf te vieren. In 2010 heb ik een rondreis van 1 maand door dit prachtige land gemaakt waar ik in bijna alle hoeken van het land ben geweest. Deze keer hadden we wat minder tijd maar desondanks enorm kunnen genieten van het adembenemende landschap. Zo hebben we onder meer een braai gehad midden in het leefgebied van de neushoorns, leeuwen & olifanten. Gelukkig vormden wij geen hapje voor deze dieren. We hebben deze keer helaas geen wine-estate kunnen bezoeken aangezien we ten noorden van Johannesburg zaten, waar geen wijnbouw te vinden is. Toch nog even een foto erbij geplaatst uit 2010 toen we aan de kust wat heerlijke wijnen hebben mogen proeven. Verder zijn we toen onder meer bij Spier langs geweest, naar mijn mening iets te massaal & toeristisch. Dan was deze plek langs de kust toch een stuk interessanter.  Lekker geproefd met een kaas plateau en wat uitleg over de wijnen samen met voetbalvrienden Jules, Arno & Ronald.

HPIM1369      HPIM1368

Blindproeverij in Vught, bij Kaatje jans (Vernon kats)

We hebben afgelopen woensdag weer wat verschillende wijnen met enkele collega’s blind geproefd. Zowel mijn moeder als vader gingen deze keer mee en het was weer erg gezellig. Ik had onder meer wijnen van het franse wijnhuis Château Cabezac geproefd die positief gewaardeerd werden. We hopen deze binnenkort in onze winkel te kunnen presenteren.

Blindproeverij in Hapert & Mariaheide

In maart hebben we weer een blindproeverij in Hapert bij Slijterij Hendriks mogen meemaken en in april zijn Evert & Eelco te gast in Mariaheide bij Anton Belgers waar we weer met enkele collega-slijters onze praktijk-kennis wat proberen bij te spijkeren.

Inschrijving workshop Hapjes maken & combinatie met wijn gestart

Vanaf heden kunt u zich weer opgeven voor de volgende workshop hapjes & wijn. Op 29 & 30 maart vinden er weer twee workshops plaats waar u zich nu voor kunt opgeven. Voor verder info zie “Cursussen”

Blindproeverij bij Sans Oreille in Nuenen

Om onze kennis op het gebied van wijn een beetje bij te spijkeren spreken we regelmatig met enkele collega wijnhandelaars af om samen wat te proeven. Woensdag 25 januari reizen Evert & ik af naar “Sans Oreille” in Nuenen. We zijn benieuwd wat we deze avond mogen “blind”proeven. Op deze manier proberen we onze proefpappillen scherp te houden en daarnaast met onze collega wijnhandelaren in Brabant op een gezellige manier de laatste ins & outs in de wijnwereld te bespreken.

Nieuwe wijncursus gestart voor beginners

Op dinsdag 10 januari zijn we weer een nieuwe beginnerscursus gestart met 15 personen waaronder één “zittenblijver”. De eerste avond hebben we wijn in het algemeen besproken en daarbij een aantal Elzassers geproefd. De tweede avond is Frankrijk besproken waarbij er een Beaujolais, Bordeaux, Rhône en een Languedoc Roussillon is geproefd. Aangezien onze “studenten” bijna alle wijnen correct hadden bij het blind proeven zullen we komende dinsdag de lat wat hoger leggen bij de Spaanse & Italiaanse wijnen. De laatste avond zal de rest van de wereld worden besproken.

Beaujolais Primeur proeverij zeer geslaagd!

Zaterdag 19 november is Jean-Luc Merle uit de Beaujolais weer bij ons langs geweest om zijn Beaujolais van 2011 aan ons te laten proeven. Als dit de voorbode wordt van het oogstjaar 2011, dan belooft het een heel mooi wijnjaar te worden! Naast de Beaujolais Primeur waren er nog een 20-tal andere wijnen te proeven. De Beaujolais blanc, Mission sud & Grangeneuve vieilles vignes vielen erg in de smaak. Ook was er de lancering van een zoete Beaujolais genaamd O’Paradis. Dit was het tweede oogstjaar van deze wijn en wij hadden de primeur in Nederland! Verder gaf Yeschika Cox uitleg over de binnenkort te houden High Wine & workshop koken & hapjes. De proeverij werd goed bezocht en het was ook zeer geslaagd waarna onder meer de Beaujolais primeur in dozen de deur uitvlogen, en Jean-Luc met een goed gevoel weer huiswaarts keerde.

Kunst & wijn op de keien 2011

In het weekend van 10 & 11 september heeft Oele wijnimport met enkele ateliers in Megen de 2e versie van kunst & wijn op de keien georganiseerd. Deze keer viel het tezamen met de open monumentendagen wat leidde dat het centrum van Megen vol met bezoekers stroomde. In onze tuin stonden beelden opgesteld van de Maren-Kesselse Bianca Arts. daarnaast kon men Le petit Galerie, de Kunstkamer, Paula Gerritsen kinderillustraties, Plaka & Jur Strelitski bezoeken. Onder het genot van een glaasje wijn kon men de daar tentoongestelde kunst bewonderen. Corinne Gaudron vertelde met veel passie & trots over de door haar gepresenteerde wijnen uit de Rhône & Loire. Verder presenteerde Yessica Cox op beide dagen voor het eerst een aantal culinaire verrassingen aan het grote publiek en is inmiddels al steeds actiever op het gebied van onder meer lekkere hapjes. Ook werd op zaterdag rond 15.00 uur de age-viewer officieel geopend door Johan Hartman namens de koninklijke Slijtersunie. Al deze georganiseerde activiteiten trok een breed publiek, op zaterdag mochten we meer dan 100 bezoekers verwelkomen en op de zonnige zondag liepen zelfs meer dan 2oo bezoekers in onze tuin. Binnenkort volgt de evaluatie plaats met de organisatie maar het lijkt in ieder geval prima voor herhaling vatbaar.

Proeverijen bij leveranciers, 5 september;

Op maandag 5 september heb ik samen met mijn ouders twee proeverijen van onze leveranciers bezocht in Utrecht als in Nieuw-Vennep. We hebben daar onder meer mooie wijnen van het Italiaanse wijnhuis Tommasi geproefd. Deze mooie Italianen zijn inmiddels in ons assortiment opgenomen en zo kunt u onder meer de Valpolicella Ripasso voor € 18,95 bij ons komen ophalen. Bij de andere leverancier kwamen we een lekkere beetje kruidige Franse wijn van de Syrah druif tegen. Deze Vin de Pays d’Oc “Montgravet is nu bij ons voor € 5,95 verkrijgbaar.

Zomer 2011

  

Afgelopen zomer (2011) zijn we weer op zoek geweest naar wat nieuwe lekkere wijnen. Na een tussenstop in de Beaujolais bij Jean-Luc zijn we via Zwitserland in Italië aangekomen. Uiteindelijk belandden we bij Rocca delle Macie in Toscane. Daar hebben we van een uitgebreide rondleiding & proeverij genoten. Ook hebben ze ons over de historie, filosofie & doelstelling van dit tophuis verteld. We hebben hier onder meer de Rubizzo en Chianti Classico  riserva geproefd. Op onze volgende proeverij zult u dus ook ongetwijfeld deze Italiaanse schoonheden op onze proeftafels vinden.

 

Maart 2011, schotland

Aangezien PSV tegen Glasgow Rangers had geloot was onze volgende reis-bestemming al snel bekend. Schotland! Hier drinkt men echter geen wijn maar whiskey. Daarom besloten we de lokale stokerij van Auchentoshan te bezoeken die iets ten noorden van Glasgow ligt. Met ons proefpanel bestaande uit Ada, Jules, Sander, Marc & Jacques kregen we een uitgebreide rondleiding van een fanatieke Glasgow supporter. Naderhand mochten we een aantal mooie whiskey´s proeven met een uitgebreide uitleg. Nadat ons proefpanel na uitgebreid overleg tot een keuze is gekomen hebben we hier een bestelling geplaats om ook het thuisfront te overtuigen dat de mooiste whiskey´s van deze stokerij komen. Na de overwinning van PSV smaken deze whiskey´s alleen maar beter!